Подготовка...

Последните дни и седмици преди постъпването в детската ясла често преминават в трескава подготовка. Приключението е много близо, а има купища документация, изследвания и редица други задачи, които трябва да бъдат изпълнени. За да намалите стреса и да поемете уверено контрола над всичко, което се случва, ние сме ви подготвили кратък план за действие. В общия случай децата постъпват в яслата в понеделник, затова сме направили планът спрямо този ден за начало:

Дете с раница

ПОНЕДЕЛНИК: 14 ДНИ ДО НАЧАЛОТО

 1. Започнете да разговаряте с детето за това, което предстои – включете в ежедневието игри „животните на детска градина”, „детето в ролята на учител”, „мама на детска ясла”. Общувайте с детето и чрез книжките на тази тематика – „Мама на детска градина”, … и други.
 2. Запазете час при личният лекар до 3 дни преди денят на започване. В общия случай децата започват да посещават детската ясла в понеделник – запишете час за четвъртък или петък, за да може да ви бъде издадена „контактна бележка”, която да бъде валидна.

СРЯДА: 12 ДНИ ДО НАЧАЛОТО

 1. Попълване на документи – отделете време да попълните документите, предоставени от детската ясла. Свържете се с нас, в случай, че възникнат въпроси.
 2. Пазаруване – Купете всичко нужно за детската ясла – раница, пантофи, пижама. Включете детето в процеса на избор, за да бъде част от преживяването. Изберете заедно специална дрешка за първия ден и я запазете за тогава.
 3. Аптека – Посетете близка аптека и купете: контейнер за урина, колектор за урина (в случай, че детето използва памперси), контейнер за фецес и стъкълце със скоч лента. Съветваме ви да купите по 2 броя от всичко, за да избегнете повторно посещение на аптеката в неудобно време.
 4. Книжарница – отидете до близка книжарница и направете копие на акта за раждане на детето.

ЧЕТВЪРТЪК: 11 ДНИ ДО НАЧАЛОТО

 1. Перианален отпечатък – Погрижете се да направите интимен тоалет на детето предната вечер без да използвате крем и пудра за дупе. Веднага след ставане от сън внимателно отлепете скоч лентата от стъкълцето, залепете я върху аналната зона, отлепете деликатно и я върнете на стъкълцето.
 2. Фекална проба – Използвайте контейнерчето за фецес, за да вземете фекална проба. За целта детето трябва да се изходи в гърне или в памперс, да отвиете капачката на контейнерчето и с прикрепената пръчица да вземете малка проба. След това я върнете в контейнерчето и я съхранявайте в хладилник до момента, в който тръгнете към лабораторията.

 

Ако успеете да вземете фекалната проба в рамките на работното време на лабораториите – занесете я веднага заедно с перианалния отпечатък. Ако закъснеете, съхранявайте я в хладилник до следващия ден. Пуснете изследване за патогенни чревни бактерии и паразити. Резултатът излиза в срок от 5 работни дни и е с валидност 15 дни.

Комбинирайте посещението в лабораторията с изследване на единия от родителите за сифилис (Васерман) – резултатът излиза в срок от 2 дни и е с валидност 6 месеца.

 

П.С. Всички лаборатории предлагат възможност за заплащане на пакетно изследване за детска градина и ясла. Но това в общия случай означава, че трябва да пуснете всички изследвания точно на 7-я ден преди тръгването на ясла, за да може резултатите за чревни бактерии да са готови в петък, а кръвните изследвания и урината да са все още валидни в понеделник.

СРЯДА: 5 ДНИ ДО НАЧАЛОТО

 1. Урина – опитайте се да вземете сутрешна урина като помогнете на детето да се изпишка в стерилното контейнерче. В случай, че все още използва памперс е необходимо да прикрепите колектор за урина и да следите, когато се напълни. След това внимателно трябва да прелеете урината в стерилния контейнер. Вторият метод може да отнеме време и няколко неуспешни опита. В случай, че не се получи сутринта, отидете в лабораторията за кръвни изследвания и заявете урина, която ще занесете по-късно през деня.
 2. Пълна кръвна картина и СУЕ – Пълната кръвна картина е резултат от кръвна проба взета на място в избрана от вас лаборатория. Най-подходящото време за извършване на това изследване е рано сутрин. Резултатът излиза в рамките на деня и е валиден в срок от 7 дни.

ПЕТЪК: 3 ДНИ ДО НАЧАЛОТО

 1. Посещение при личния лекар, който трябва да прегледа детето и да предостави останалата част от документацията: Здравно-профилактична карта; Данни за извършените задължителни имунизации на детето и медицинска бележка, че детето не е контактувало със заразноболен, валидна 3 дни.
 2. Посещение на лабораторията – необходимо е да вземете от лабораторията всички резултати от направените изследвания с мокър печат.

А ние ви очакваме и ще бъдем до вас на всяка крачка, която предстои!

НЕДЕЛЯ: 1 ДЕН ДО НАЧАЛОТО

Използвайте деня, за да подготвите заедно раницата на детето – поставете вътре всичко необходимо, поговорете за това, което предстои. Опитайте да сложите малкият приключенец навреме за нощния сън, за да събере достатъчно сили и енергия за новия ден.

А ние ви очакваме и ще бъдем до вас на всяка крачка, която предстои!

Четене на приказка