Майки с деца

7 стъпки в подготовката за детската ясла

Първият ден в детската ясла често се оказва предизвикателство както за децата, така и за родителите. Но с няколко лесни стъпки можете да подготвите своето дете за новото приключение, коeто предстои. Необходимо е само да направите няколко малки промени в дневната рутина и да добавите забавни игри към своето ежедневие.

1. Обясни ми го с книга.

Общуването с децата посредством книгите е един прекрасен начин за комуникация! 

Пречупването на уроците, които искаме да научат, през историите за могъщи принцове и принцеси или любими герои се оказва много по-лесен начин да достигнем до тях.

Изберете книги, които разказват за детската ясла или градина. Когато детето е по-малко можете да изберете красиви и детайлни илюстрации и сами да измислите кратка история. Разкажете на детето за рутината, която го очаква – приготвянето сутрин за детската ясла, раздялата с мама и татко, и всичко хубаво, което го предстои на новото място. Изградете образа на главния герой така, че да бъде достатъчно близък до детето, за да може то да се припознае в него.

2. Включи ме в процеса.

Част от подготовката за детската ясла е купуването на нужните дрешки, пантофи, раница. Включете детето в пазаруването и избора. Нека то да реши дали блузката да е жълта или оранжева, дали новите обувки да бъдат със зайче или с таралеж. Сведете вариантите до два и ги съобразете така, че да бъдат еднакво подходящи. Важно е да зачетете избора на детето, затова нека той бъде реален.

След като купите всичко нужно, приберете се у дома и поставете покупките на място, специално отредено „за детската ясла”. Напомняйте на детето, че дрехите и обувките са за този специален ден. За малчуганите проявата на търпение често е голямо предизвикателство и вероятно ще искат да пробват пантофите или да поносят новите дрехи. Позволете им да го направят за кратко. Но след това грижливо върнете всичко на мястото му и отново напомнете, че ще запазите всичко тук за специалния ден, който предстои.

3. Бъди до мен.

Пространството, което се крие зад вратите на детската ясла често е обгърнато в мистерия. Страхът от непознатото прави раздялата между детето и родителите по-трудна и за двете страни. Затова отделете малко време и посетете заедно с детето избраното детско заведение. Разгледайте мястото, където ще играе, изберете шкафче за раницата и дрешките. Вижте леглото, в което ще спи в обедните часове и кътчето, където ще се храни.

Запознайте се с екипа, който ще се грижи за вашето дете. Нека то научи името на учителката и постепенно се опитайте да изградите нейния образ в детското въображение. Откривайте я в книжки или я споменавайте в ежедневни разговори: „Хей, госпожа …. много ще се зарадва да види колко висока кула си построил!”; „Искаш ли да покажем мечето на госпожа ……., когато отидем в детската ясла?”; „Ще разкажа на госпожа … колко много се забавлявахме в парка днес!”

4. Да репетираме?

Тръгването на детска ясла или градина внася промяна в сутрешната рутина на семейството. Всички трябва да се подготвят за деня и да стигнат  навреме, да бъдат по-организирани и бързи. Това внася допълнително напрежение и повишава очакванията ни към детето.

За да намалите стреса за всички можете да опитате различни стратегии в безопасна среда – направете си генерална репетиция! Кажете на детето, че на следващата сутрин ще играете на една забавна игра. Навийте си аларма, станете няколко минутки по-рано, събудете детето и му обяснете какво предстои в реда, в който планирате да го направите – „Сега ще влезем в банята, за да измием зъбките ти и да те изкъпем. След това ще ти облечем дрехите за деня.” Когато се подготвите, можете да се качите в колата и да направите пробно шофиране до детската ясла или да извървите пътя до там. Вижте как се справяте – успяхте ли да пристигнете навреме

5. Играй с мен.

Децата обичат играта! Това е техният начин да опознаят големият шарен свят, в който са попаднали. Чрез играта те се опитват да разберат нашето ежедневие, да преживеят натрупаните емоции или да влязат в различен образ. Играта е прекрасен начин да ги поставим в новата ситуация, докато в действителност те са на своя територия.

Нека детето да влезе в ролята на учител, а играчките да са децата – покажете му какво правят, как се хранят заедно, играят или спят. Позволете на детето да изживее различни роли. 

Включете се и вие! Бъдете детето, което не иска да се раздели от майка си – нека вашият малчуган ви успокои, че всичко ще бъде наред; влезте в образа на забавната учителка или друго дете, което нетърпеливо иска да се запознае. Изиграйте го, за да превърнете промяната в приключение!

6. Научи ме.

Едно от основните предизвикателства пред малкото дете в детската ясла е социализацията – то трябва да стане част от група и да създаде контакти. Децата общуват чрез играта и невербалната комуникация – поглед, побутване, усмивка. Когато пораснат достатъчно те започват да включват вербалната комуникация в общуването помежду си.

С наближаването на първият яслен ден, дайте на детето си повече възможности да социализира – на площадката, на гости с приятелски деца, в парка. Създайте му повече ситуации, в които да може да упражнява своите умения за общуване. Наблюдавайте и се опитайте да не се намесвате, освен ако наистина не се налага. Подкрепяйте малчуганът със своето присъствие без пряко да се намесвате в новите му запознанства с другарчето в пясъчника.

7. Всичко ще бъде наред, мамо!

Отпуснете се и се оставете нещата да се случват. Детето усеща вашите емоции и регулира своите собствени спрямо тях.

Зад вратите на детската ясла има пространство, специално създадено за най-малките. Там работи екип от професионалисти, който е посветил дните си на грижата за децата.

Зад вратите на детската ясла сте и вие, не е нужно да оставате от другата страна. Работете заедно с преподавателите и участвайте пълноценно в това ново приключение, в което се впуска вашето дете. Всяка промяна е трудна, но когато сме подготвени за нея и си дадем нужното време, новото скоро става познато… а много често и любимо!